Digitaalinen nero aloittelijoille

Ota nämä asiat huomioon ostaessasi ensimmäistä järjestelmäkameraasi.

On monia asioita, jotka on otettava huomioon ostaessasi ensimmäistä digitaalista järjestelmäkameraasi. Mitä kameraan kannattaa kuluttaa? Mikä malli sopii parhaiten tarpeisiini? Keskustelupalstoilla käydään myös jatkuvasti suosittua keskustelua siitä, mikä kameramerkki sillä pitäisi olla. Tällä sivulla käsitellään muutamia asioita, jotka sinun tulee ottaa huomioon kameraa ostaessasi.

Merkkivalinta on ollut monen vuoden ajan sitova päätös.

Kameravalmistajilla on objektiiveja ja lisävarusteita, jotka usein poikkeavat muiden merkkien kameroista. Eri mallien objektiivin kiinnitysliitäntä (tunnetaan myös bajonettina) on erilainen, joten eri valmistajien objektiiveja ei voi yhdistää samaan kameraan. Tämä koskee myös järjestelmäkamerasi lisävarusteita, kuten salamaa.


Ei ole helppoa vaihtaa merkkikameran runkoa, kun se on ostettu valmistajalta. Voit ostaa uuden rungon toiselta valmistajalta, mutta et voi käyttää aiemmin ostamiasi linssejä.

Kun ostat ensimmäistä digitaalikameraasi, on tärkeää tutustua kunkin valmistajan tarjoamiin lisävarusteisiin ja objektiiveihin ennen ostamista. Niiden hinta/laatusuhde.
Suurimmat valikoimat löytyvät niin sanotuilta suurilta valmistajilta, kuten Canon, Nikon ja Pentax (joiden kanssa Samsung on yleensä yhteensopiva objektiivien ja lisävarusteiden kanssa).

Jotkut valmistajat valmistavat objektiiveja, jotka sopivat erimerkkisiin kameroihin. Sigma, joka valmistaa myös kamerarunkojaan, ja Tamron ovat huomattavimpia monimerkkivalmistajia. Tarkista myös näiden valmistajien tarjoukset kullekin merkille.

Mieti mitä kuvaat ja missä

Olisi parasta, jos valitset aina tarpeisiisi ja sijaintiisi sopivan kameran. Oletetaan, että kuvaat esimerkiksi urheilutapahtumia, joissa kohteet liikkuvat nopeasti ja usein, kun valitset kameran runkoa. Siinä tapauksessa on oleellista ottaa huomioon esim. Jatkuva tarkennus on sekä nopeaa että toimivaa. Urheilukuvaus vaatii objektiiveja, joilla on pitkä polttoväli, korkea kirkkaus ja korkea kontrasti. Näiden linssien saatavuuteen ja hintaan kannattaa tutustua etukäteen.
Jos tavoitteena on sisävalokuvaus, kameran kuvanlaatu on säilytettävä kaikilla ISO-tasoilla. Kuvan kohina lisääntyy herkkyyden kasvaessa. Kameroiden välillä on suuria eroja siinä, miten ne käsittelevät melua.
Kameran säänkestävyyttä arvostavat ne, jotka viettävät paljon aikaa ulkona. Muista, että vaikka kamera on sääsuojattu, se voi tarjota erilaista suojaa kuin objektiivit.
Mieti ensin kuvausvaatimuksiasi ja määritä sitten, mikä kameramalli sopii tarpeisiisi ominaisuuksiltaan.

Kittilinssillä tai ilman

Päälinssi toimitetaan yleensä kameran mukana. Yleisimmin ns. ty-objektiivin polttoväli on 18-55 mm.
Vaikka kittilinssin kuvanlaatu saattaa olla parempi, hinnan nousu pelkän rungon ostamiseen verrattuna on usein niin pientä, että paketti kannattaa ostaa. Yleensä voit valita kahden linssin sarjan. Tämä sisältää ensisijaisen polttoväliobjektiivin ja pidemmän (esim. 50-200 mm:n polttoväliobjektiivi sisältyy myös. Tätä kahden linssin pakettia suositellaan aloittelijoille, sillä sen avulla kamera pystyy kuvaamaan eri tilanteissa. Myöhemmin taitojenne mukaan ja tietämys paranee, voit ostaa laadukkaampia ja kalliimpia linssejä.

Ohjeet ja valikot

Ennen ostamista kannattaa myös tarkistaa minkä tahansa kameran mukana toimitetun käyttöohjeen kieli. Tämä on erityisen tärkeää, jos englanti voi tuntua pelottavalta. Tämä pätee myös kameran valikkojen kieleen. Valikkokieleksi suomea on mahdotonta valita kaikissa malleissa.

Lue testit ja seuraa alaa.

Erilaisten kameran testitulosten lukeminen voi antaa sinulle paremman käsityksen mallien ominaisuuksista ja eroista. Niitä on säännöllisin väliajoin saatavilla erilaisissa valokuvausta ja tietotekniikkaa käsittelevissä aikakauslehdissä sekä niihin liittyvillä verkkosivuilla.

Videotallennus

Digitaaliset älypuhelimet mahdollistavat nyt videokuvauksen. Laadukas videokuvaus objektiivilla ja digitaalisella kehyksellä on lähes aina mahdollista. Olisi parasta, jos harkitsit kameraa, jossa on videotallennus. Mielestäni videotallennus sisältää kaikki tulevat digitaaliset järjestelmäkamerat.
Tällä hetkellä videotallennustoteutuksissa on eroja. Kaikissa malleissa ei esimerkiksi ole automaattista tarkennusta videotallennuksen aikana. Ennen kuin teet lopullisen päätöksen kamerasta, kannattaa käydä läpi videon ominaisuudet.

Mikä tahansa kamera on parempi kuin ei mitään.

Kulman takana on aina parempi kamera tai ehkä halvempi malli. Aina on houkutus lähteä heti. Vanha sanonta on, että “paras kamera on se, jonka otat mukaasi.” Menetät arvokkaita ampumismahdollisuuksia, jos jahtaat loputtomasti.