Sopivan objektiivin etsiminen valmistajakohtaisilla lyhenteillä ja ominaisuuksilla voi olla ehdotonta viidakkoa. Tämä opas auttaa sinua valitsemaan oikean objektiivin.
Uuden kameran mukana tulee yleensä pakettiobjektiivi.
Sillä ei ole väliä, jos ostat kameran peilillä. Kameran tärkein etu on sen kyky valita kuvaustarpeisiisi parhaiten sopiva objektiivi.
Joskus tarvitaan laajakulmaobjektiivi terävän jäljen tekemiseksi reunoista. Muissa olosuhteissa tarvitset kuitenkin laajakulmaobjektiivin, joka luo kiinteän pisteen reunoihin. Voit hämärtää taustan käyttämällä kirkasta objektiivia. Joskus tarvitaan kuitenkin pitkän polttovälin teleobjektiivi.
Markkinoilla on monia linssejä. Oikean valinta laajasta valikoimasta on vaikeaa. Toimittajamme ovat suositellut vaihtoehtoja tässä oppaassa.
Mikä on objektiivin polttoväli?
Linssin polttoväli määrittää, kuinka se hajottaa tai kerää valoa. Linssit voidaan luokitella niiden polttovälin mukaan. Se on yksinkertaisesti objektiivin etulinssielementin ja kuva-anturin pinnan välinen etäisyys millimetreinä. Tämä on samanlainen kuin valokuvaus.
Kameraan kiinnitetty objektiivi, jonka polttoväli on pidempi, kaventaa katselukulmaa, eli objektiivi mahdollistaa pienemmän alueen näkemisen samalla, kun se suurentaa katseltavaa kohdetta.
Kameraan kiinnitetty lyhyempi polttoväliobjektiivi voi lisätä katselukulmaa ja mahdollistaa laajemman alueen näkyvyyden. Samalla katsottava kohde pienenee.
Millaiset linssit sinulla on?
Tarkennuksen pituus voidaan jakaa kahdeksaan eri kategoriaan. Nämä on kuvattu alla.
Polttopisteiden pituudet
- Normaali alue
- Makro
- Lyhyt otsikko
- Keskikokoinen telekuvaus
- Pitkä otsikko
- Laajakulma
- Erityinen laajakulma
- Kalansilmä
Selvitämme myös eroja zoom-objektiivien ja kiinteän polttovälin objektiivien välillä.
Kiinteän polttovälin objektiiveissa on vain yksi polttoväli ja yksi numero, esim. 35 mm. Toisaalta Zoom-objektiivien polttovälit vaihtelevat niiden lukumäärän mukaan, esimerkiksi 35 mm. 18-55 mm. Polttoväli kotelossa on 18-55 millimetriä.
Jokaisella objektiivityypillä on hyvät ja huonot puolensa. Zoom-objektiivit mahdollistavat usein pidempiä kuvia monipuolisuutensa vuoksi. Kiinteän polttovälin objektiivit sen sijaan ovat kevyempiä, kirkkaampia ja joskus jopa terävämpiä.
- Normaalin kantaman linssit
Linssit, joiden polttoväli on 35-60 mm, ovat osa ns. tavallisia linssejä. Tämä johtuu siitä, että 50 mm:n polttoväli vastaa ihmissilmän näkymää etäisyyksien syvyyssuunnassa.
Vakioalueen optiikalla otetut kuvat näyttävät luonnollisilta, eikä niissä ole optista vääristymää.
Voit kuvata nopeasti maisemia, rakennuksia ja muotokuvia objektiiveilla normaalin kantaman sisällä. Jos haluat ottaa perinteisen kuvan, jossa kasvot peittävät suuren osan kuvasta, sinun on mentävä hyvin lähelle kohdettasi.
- Makro-objektiivit
Makroobjektiivit ovat ensisijaisia linssejä. Niiden polttoväli on yleensä 50–200 mm, mutta niillä on erityispiirre, joka ei liity muihin objektiiveihin.
Makroobjektiivit voivat tarkentaa lähietäisyydeltä ja saavuttaa yleensä vähintään 1:1 suurennussuhteen. Tämä tarkoittaa, että kohde näyttää samankokoiselta kuin tosielämässä, mikä tekee kuvasta erittäin yksityiskohtaisen.
Makroobjektiivilla kuvataan pieniä esineitä ja niiden yksityiskohtia, kuten kukkia ja hyönteisiä. Niitä voidaan kuitenkin käyttää myös muotokuvien ottamiseen, koska tausta on helppo hämärtää suurilla aukoilla.
- Teleobjektiivit lyhyille etäisyyksille
Telekuvat, joiden polttoväli on 60–150 mm, sopivat ihanteellisesti nopeisiin tilanteisiin, eläimiin ja ihmismalleihin.
Näillä objektiiveilla voidaan kuvata ihanteellisen etäisyyden päästä, sumentaen taustaa nopeasti ja säilyttäen kasvosi luonnolliset mittasuhteet.
- Keskikokoiset teleobjektiivit
Keskikokoisten teleobjektiivien polttoväli on 150-300 mm. Ne sopivat ihanteellisesti muotokuvaukseen, urheiluun ja eläinkuvaukseen.
Nämä objektiivit sopivat erinomaisesti maisemakuvaukseen. Polttoväli on liian pitkä, mikä saa sen näyttämään lyhyemmältä ja saa etäisyydet näyttämään lähemmiltä.
Teleobjektiivit voivat luoda vakuuttavia kuvia, jotka näyttävät enemmän kuin mitä alueella näkyy.
Teleobjektiivit ovat saatavilla myös moniin yleiskäyttöisiin objektiiveihin.
- Pitkät teleobjektiivit
Keskikokoisten teleobjektiivien polttoväli on 300-600 mm. Ne voivat zoomata kohteeseen tehokkaammin kuin muut objektiivit. Niitä käyttävät usein valokuvaajat, kuten esimerkiksi jalkapallon ja lintujen valokuvaajat.
Ne sopivat hyvin myös arkkitehtuuri- ja maisemakuvaukseen. Näitä linssejä voidaan käyttää yksityiskohtien korostamiseen suurten kokonaisuuksien sijaan.
Teleobjektiivi on erinomainen valinta yötaivaan ilmiöiden kuvaamiseen. Jos sinun on vielä ryhdyttävä jalustalla varustettuun valokuvaajaksi, kannattaa ostaa sellainen samalla matkalla.
- Laajakulmaiset linssit
Valokuvauksen harrastajilla on yleensä laajakulmat, koska ne sisältyvät useimpiin kit-linsseihin 24-35 mm polttovälillä.
Laajakulmaobjektiivia voidaan käyttää sekä maisemakuvaukseen että arkkitehtuurikuvaukseen. 28 mm:n objektiivi riittää laajojen maisemien kuvaamiseen. Monet katuvalokuvaajat ovat haluttomia käyttämään 35 mm:n objektiivia.
- Erikoislaajakulmaobjektiivit
Erittäin laajakulmaobjektiivien polttoväli on 14-24 mm, ja ne voivat tallentaa suuren osan ympäröivästä ympäristöstä.
Nämä polttovälit ovat lyhyimpiä ja vääristäviä. Laajakulmakuvat voivat myös saada ne näyttämään pidemmiltä kuin ne ovat.
Näitä objektiiveja voidaan käyttää maisema- ja arkkitehtuurikuvaukseen sekä tehostekuvaukseen, jossa syntyy vääristymiä ja suuria etäisyyksiä.
- Kalansilmälinssit
Kalansilmäobjektiivien polttoväli on 8-14 mm. Tämä tarkoittaa, että voimme puhua äärimmäisistä kulmista.
Kalansilmäobjektiivit tallentavat lähes kaiken valokuvaajan edessä – joskus jopa valokuvaajan jalat ja hatun reunat. Se on surrealistista.
Kalansilmä sopii erinomaisesti nopeaan kuvaamiseen. Se tärisee näkymättömästi, ei havaittavissa, ja kaikki elementit mahtuvat kehykseen. Monissa toimintakameroissa, kuten GoProssa, on laajakulmaoptiikka.
Huomioi trimmaustekijä.
APS-C-kameran käyttäjien tulee olla tietoisia siitä, että todellisen objektiivin polttoväli on erilainen kuin objektiivissa.
APS-C-sensori on pienempi kuin täyden kehyksen anturi. Tästä syystä polttoväli on kerrottava 1,5:llä tai 1,6:lla kameran merkistä riippuen. Canonsissa tämä on 1,6 ja Nikonissa 1,5.
70 mm:n objektiivia voidaan käyttää APS-C-kokoisissa rungoissa kertoimen (tai pienempien antureiden) ansiosta. Näkökulman suhteen crop-kokoinen 105 tai 112 mm objektiivi vastaa kartiokokoista 105 tai 112 mm objektiivia.
Elokuvaekvivalentti on termi, joka kuvaa samaa asiaa. Kun kiinnität linssin elokuvakokoiseen kameraan APS-C-kokoiseen runkoon, kuvasta tulee selkeämpi kuin jos 70mil olisi korvannut 105millin.
Crop-cell-kamerat tarjoavat “enemmän telekuvaa” kuin elokuvan kokoinen kamera.
Ole hyvä kuvankäsittelyohjelma.
Tiedätkö kuinka kuvien terävyyttä tai värisävyjä säädetään kuvankäsittelyssä?
Saattaa olla hyödyllistä opetella, jos haluat vielä tietää.
Digikuva tarjoaa 100 vinkkiä ja kurssia kuvankäsittelyyn kirjan nimeltä 100 Tips and Courses for Photoshop Lightroom and Elements. Tätä kirjaa voivat käyttää kaikentasoiset kuvankäsittelylaitteet: aloittelijat ja kokeneet.
Kirja sisältää yksityiskohtaiset ohjeet, jotka auttavat sinua käsittelemään kuviasi korkeammalla tasolla. Opit eri toiminnoista, säädöistä ja tehosteista.